15 lutego, 2024

Budowa fabryki Eko-Okien w Kędzierzynie‑Koźlu na finiszu

INWESTYCJE

Dwa lata po zakupie terenu na tzw. Polu Południowym w Kędzierzynie-Koźlu, budowa nowego zakładu produkcyjnego Eko-Okien jest bliska ukończenia. Będzie to trzecia, po Kornicach i Wodzisławiu Śląskim, fabryka tej firmy. Trwa wyposażanie hal w maszyny i niezbędny do pracy sprzęt.

Minęły właśnie dwa lata od zakupu przez Eko-Okna terenu o powierzchni 33 ha pod budowę zakładu produkcyjnego w Kędzierzynie-Koźlu. Przetarg na nabycie nieruchomości wchodzących w skład Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej odbył się 14 stycznia 2022 r.

Trzecia fabryka Eko-Okien

Po kilkunastu miesiącach negocjacji i zaawansowanych rozmów w nowy 2022 rok wchodzimy z ogromnym sukcesem. Niezmiernie się cieszę, że tak duży inwestor wiążę swoją przyszłość z Kędzierzynem-Koźlem – mówiła po podpisaniu aktu notarialnego Sabina Nowosielska, prezydent Kędzierzyna-Koźla. Eko-Okna stały się wtedy właścicielem prawie połowy terenów inwestycyjnych wchodzących w skład Pola Południowego. Firma zobowiązała się do zainwestowania w nowy zakład produkcyjny około 400 milionów złotych i stworzenia 500 nowych miejsc pracy. Pół roku wcześniej doszło do zakupu działki w Wodzisławiu Śląskim, gdzie stoi już druga, po Kornicach, fabryka Eko-Okien.

Trwa montaż maszyn

Na jakim etapie jest budowa zakładu na Polu Południowym? Z zewnątrz hala wygląda na ukończoną, a prace związane z wyposażeniem jej w maszyny i niezbędny do pracy sprzęt odbywają się głównie wewnątrz. – Pozwolenie na użytkowanie hali planowane jest w I kwartale 2024 r., a trwające już zamaszynowienie zakładu chcemy sfinalizować do końca I kwartału 2025 r. Produkcja w Kędzierzynie-Koźlu może wystartować w III kwartale 2024 r. – mówi Andrzej Juszczyński, członek zarządu i dyrektor finansowy w Eko-Oknach.

Stolarka drewniana

Uruchamianie nowych linii produkcyjnych to długotrwały proces. Sam montaż maszyn trwa kilka miesięcy, a później potrzeba kilku lub kilkunastu tygodni na ich rozruch. To czas na eliminację pojawiających się błędów po to, aby późniejsza produkcja odbywała się bezproblemowo. – Głównym produktem powstającym w nowym zakładzie w Kędzierzynie-Koźlu będzie stolarka drewniana. Trwają właśnie montaże lakierni i linii do produkcji okien i drzwi drewnianych. Na miejscu będą również powstawać szyby zespolone na potrzeby działu produkcji – tłumaczy Stanisław Grzegorzek, dyrektor produkcji szyb zespolonych w Eko-Oknach.

Nowe miejsca pracy

Obecnie w Eko-Oknach zatrudnionych jest blisko 13 tysięcy pracowników. Trwa rekrutacja do zakładu produkcyjnego w Wodzisławiu Śląskim, gdzie pracę znajdzie kolejne 3000 osób. Kupując teren w Kędzierzynie-Koźlu, firma zobowiązała się do stworzenia co najmniej 500 miejsc pracy. – Zakładając pełne wykorzystanie mocy produkcyjnych i pracę na trzy zmiany, w zakładzie w Kędzierzynie-Koźlu docelowo w przyszłości może pracować ponad 3000 osób na stanowiskach produkcyjnych, okołoprodukcyjnych i handlowych. Moce produkcyjne tego zakładu mogą osiągnąć nawet 1500 okien dziennie – podsumowuje Andrzej Juszczyński.

Adam Wita
specjalista ds. public relations